torsdag 3. april 2008

Lekse Torsdag den 03.04.08

Brukermedvirkning:

Læreplanmål: Gjøre rede for hva brukermedvirkning betyr i barne- og ungdomsarbeiderfaget.

Brukermedvirkning handler om ferdigheter, kunnskaper og holdninger hos ansatte.
At man lar barna å få delta i bestemmelser når det gjelder aktiviteter, hva som skal skje og konsekvensene av det.
Man må ha kunnskaper om barns utvikling, kunne kommunisere med barn, planlegge for og observere barn i ulike aldersnivåer.
Inkludere alle barn og unge når det gjelder brukermedvirkning uansett om de har noen form for funksjonshemning eller om det er barn med en annen religiøs og kulturell bakgrunn.


Oppgaven:

Barn og unge har rett til å bli hørt og å få sagt sin mening, som det skal bli lagt vekt på.

Barnet har rett til ytringsfrihet,
rett til å gi og søke informasjon og ideer på alle måter.


- Brukermedvirkning når du jobber i barnehage handler om at barna skal bli oppmuntret til si hva de mener. Det de sier skal legges vekt på, men må samtidig også se på barnets modningsnivå og alder. Barna skal få lov til å være med å bestemme, å delta i planleggingen av barnehagens aktivitet, selv om de voksne har et viss ansvar, men barnas ønsker må samtidig passe inn i virksomheten. Barnets fantasi må bli respektert. Viktig å ha anerkjennende kommunikasjon, som går ut på at man snakker rolig og tydelig, bruker ord som barn forstår og lytter til barnet hvis det har noe å si og stille åpne spørsamål som feks (hva vil du leke nå). Barnet skal bli likeverdig med deg som voksenperson.


- Brukermedvirkning når du jobber på skole er det viktig at barnet på best mulig måte skal få enn god og trygg hverdag siden det er en ganske brå overgang fra bhg. til skole. Det viktig at barnet blir annerkjent ved at de får si sine meninger og vise følser for ting. Det handler også om at de voksne og barna kan planlegge og vurdere opplæringen og det sosiale miljø og skolens læringsmiljø sammen.
De har feks det de kaller elevråd som består av representanter fra hver klasse. Representantene tar opp ting med klassen, som de går videre med.
De arbeider for at elvene skal bli hørt, hvis det for eks er noe de ikke er fornøyd med på skolen, som feks kan være klima, eller om de for eks vil på en klassetur.


- Brukermedvirkning når du jobber på ungdomsklubb handler om at ungdommene kan få være med på å bestemme hva slags aktiviteter som skal skje. Det kan feks være ulike aktiviteter, utflukter eller konserter.
Det kan være at de planlegger å ha discotek på klubben, men her er det selvfølgelig viktig at det blir satt noen regler fra de voksne. Ungdommene har rett til å bli hørt om det er noen ønsker de har, men det er fortsatt de voksne som har ansvar og som skal sitte med kontrollen på sin side.
Hvis de for eks skulle ha discotek på klubben kan ungdommene være med å planlegge hva som skal skje, men det er noen regler de voksne må sette, som for eks det med bruk av alkohol og rusmidler og aldersgrneser.
Og at voksne skal være til stede under discoen.



Ingen kommentarer: